Aug. - sept. 2016, 11e jg. nr.4. Eindredactie: Rob den Boer. E-mail: redactie.bkj@gmail.com.
 
VOORKANT ACTUEEL ACHTERGROND AGENDA UITGELICHT ARCHIEF COLOFON 
voorpagina
artikel
recensies van tentoonstellingen

over kunst en
kunstenaars

actuele
exposities
opmerkelijke
kunstberichten
artikelen uit  
vorige nummers

over Het Beeldende Kunstjournaal

 

Nieuwe Wilden
Heftige Duitse schilderkunst uit de jaren 80

In West-Duitsland is de schilderkunst gedurende de jaren tachtig van de vorige eeuw ingrijpend veranderd. Na een periode van Duits expressionisme met de groepen Die Brücke en Der Blaue Reiter ontstond in verschillende Duitse steden een nieuw kunstenaarsklimaat.

Door Wim Adema

Kunstenaars in Keulen, Hamburg, West-Berlijn en Düsseldorf reageerden op een kunstwereld waarin het expressionisme, maar ook de abstracte kunst, nog belangrijk waren en wilden de schilderkunst een totaal nieuwe expressie geven. Omringd door een flamboyant uitgaansleven met seks, drugs en rock-'n'-roll verlangden de schilders naar een nieuwe manier van figuratief schilderen, met veel ruimte voor agressie, politiek commentaar, heftige emoties en een radicale levensvisie. Het Duitse neo-expressionisme was geboren.

Mülheimer Freiheit I
In oktober 1980 is de 'Mülheimer Freiheit' ontstaan. Zes kunstenaars, waaronder Walter Dahn, Peter Bömmels, Hans Peter Adamski en Jiri Georg Dokoupil, begonnen aan een nieuwe fase in hun kunstenaarschap, waarin met grote verfstreken, veel brutaliteit en veel gevoel voor het absurde de menselijke figuratie vorm kreeg. Dahn (1954) en Dokoupil (1954) schilderden samen 'Ohne Titel, Kotzer II' (1980) waarin zij met gulzige monden een krachtige rode verticale energiestroom proberen te verorberen: 'Mülheimer Freiheit'.

 
Martin Kippenberger (1953-1997), 'Two Proletarian Women Inventors on Their Way to the Inventor’s Congress', 1984, olie en siliconen op doek, 160 × 133 cm, Städel Museum, Frankfurt am Main. Foto: Städel Museum – ARTOTHEK, © Estate of Martin Kippenberger, Galerie Gisela Capitain, Cologne.

Het lijkt alsof de hoofden van de twee schilders bijna overmeesterd worden door de kracht van een vrijgekomen energie en vrijheid. De inhoud van dit werk verwijst naar banaliteit, absurdisme en ongeremdheid, waarin de kleuren witgeel, blauw zwart en rood met grote verfstreken voor een fel contrast zorgen. Het doek heeft een punkkarakter en toont een primitieve terugkeer naar de figuratie. Dokoupil en Dahn werkten aanvankelijk veel samen. Hun exposities in de befaamde kunstgalerie van Paul Maenz te Hamburg waren bijzonder succesvol en gaven hen veel bekendheid.

Mülheimer Freiheit II
De tekst 'Löscht mit Blut das brennende Wissen' stond op het doek 'Selbst doppelt' (1982) van Walter Dahn en geeft naar mijn idee de heftigheid van de 'Mülheimer Freiheit' goed weer. Frans Haks, voormalig directeur van het Groninger Museum, ontdekte Dokoupil en Dahn in 1981 en zorgde voor een tentoonstelling in Groningen. Hieraan namen ook de schilders Hans Peter Adamski en Peter Bömmels deel. Frans Haks was altijd op zoek naar nieuwe kunstontwikkelingen en werd bijzonder getroffen door hun recente schilderijen.

Naast de snelle energie en spontaniteit van Walter Dahn was Jiri Georg Dokoupil vooral een schilder, die zijn vak heel serieus nam. Hij schilderde in verschillende stijlen, maar portretteerde zichzelf in het schilderij 'Zelfportret met bloedende neus' (1984) ook als een kwetsbare en gewonde man. Zijn hoofd is omringd door een 'woordaureool' van seks, drugs en rock-'n'-roll. Het is figuratieve punkschilderkunst met een heel ontregelende en uitdagende uitwerking. Adamski (1947) gebruikte de collagetechniek en was naast een verfijnd en kleurgevoelig schilder ook een controversieel, heftig en radicaal kunstenaar. Bömmels (1951) werkte op een naïeve en intuïtieve manier. Ondanks hun uiteenlopende manier van leven en werken waren de bovengenoemde schilders sterk verbonden met elkaar, door hun grote kritiek op de maatschappij en de kunstwereld.

Nieuwe ontwikkelingen

Na de start in Mülheim kwam ook in andere grote Duitse steden, te weten Keulen, West-Berlijn, Hamburg en Düsseldorf, een soortgelijke kunststroming op gang. Ook hier vormden punk, provocatie, absurdisme en humor een cultureel en politiek commentaar op de Duitse maatschappij. Na de invloed van de conceptuele en de abstracte kunst, wilden de kunstenaars terug naar puurheid, rauwe emoties en een nieuwe manier van schilderen. Zij wilden de Duitse maatschappij in een nieuw creatief jasje steken. Met grote verfstreken op monumentale schilderdoeken brak een geweldige stroom van ongeremde schilderkunst los.

Gruppe Normal
In Düsseldorf kregen de schilders Peter Angermann, Jan Knap en Milanc Kunc contact met elkaar. Ook zij deelden eenzelfde soort verlangen naar vernieuwing, maar bleven toch dichter bij de essentie van de figuratie en kenden weinig provocatie en agressie in hun werk. Peter Angermann (1945) verdiepte zich in het landschap. Op het monumentale schilderij 'Pätternhof' uit 1980 is een berglandschap met achterliggend dorp te zien dat met veel kleur- en lichtcontrast geschilderd is.

Jirí Georg Dokoupil, 'Zonder titel', 1984. Archiv Paul Maenz, Berlijn.

De kleuren lijken met elkaar te vibreren en geven het geheel een vervreemdende en expressionistische uitstraling. Deze compositie werd geschilderd met latex op bedrukte stof.

De schilder Jan Knap (1949) is vooral ingesteld op religieuze onderwerpen, bijvoorbeeld Maria met kind en Jozef, waarbij hij op eigentijdse wijze een vreedzame verbinding zoekt tussen onderwerp en schilderwijze. Zijn onderwerpen en manier van werken lijken haaks te staan op het werk van bijvoorbeeld Dahn en Dokoupil. Op deze tentoonstelling in Groningen contrasteert het werk van Knap met hun schilderijen. Naar mijn indruk ontbreekt bij Jan Knap het impulsieve schilderavontuur. Zijn composities zijn erg doordacht en beheerst van vorm.

Milanc Kunc (1944) daarentegen is een avontuurlijke stilist met veel schilderervaring. Zijn kleur- en vormgebruik is dominant, hij heeft radicale uitgangspunten, maar kent tevens een gecontroleerde manier van schilderen. Het doek 'What in coïncidence' (1985), een olieverf op linnen, laat een groot en abstract hoofd zien dat bijna het gehele vlak beheerst. Toch is dit portret verfijnd en mooi afgewerkt geschilderd. Tegelijk is het vervreemdend en primitief van karakter. Kunc werd later als schilder internationaal bekend.

Galerie am Moritzplatz
In West-Berlijn was destijds een zeer actief en inspirerend kunstklimaat aanwezig. Naast een prikkelend uitgaansleven waren talrijke musea en galeries betrokken bij de nieuwste ontwikkelingen in de kunsten. In Galerie am Moritzplatz in Kreuzberg leerden een aantal kunstenaars elkaar heel goed kennen. Tot die groep behoorden onder meer: Helmut Middendorf, Salomé, G.L. Gabriel, Bernd Zimmer en Rainer Fetting. West-Berlijn bleek een heel interessante plaats voor theater, muziek, discotheken en nieuwe vormen van kunst. Tegen de achtergrond van een nog aanwezige muur en de restanten van het oorlogsverleden, ontstond bij de schilders een fel en kleurrijk verzet tegen de aanwezige maatschappelijke normen en het bestaande kunstklimaat.

Helmut Middendorf (1953) schilderde 'Untitled (Self)', 1976 in dramatisch rood met een staand zwart abstract skelet, in het midden ervan een beschermd kwetsbaar zelfportret in witte en blauwe strepen. De schilder Salomé was als kunstenaar heel radicaal en controversieel van karakter. Zijn doeken tonen onverhulde seksuele ontmoetingen, die het publiek kunnen provoceren.

Het schilderij 'KaDeWe', samen gemaakt met Luciano Castelli (1949), is een zeer heftig en indringend commentaar op de reclame van het Kaufhaus des Westens, waarop halve varkens aan het rek híngen. Op dit schilderdoek zag ik een lange verticale trapeze, waaraan talloze naakte lichamen op een confronterende manier bewegingen maken. Castelli werd echter in dit Berlijnse circuit niet geaccepteerd en heeft alleen met Salomé een goede relatie gehad. Zijn radicale opvattingen lagen in West-Berlijn erg moeilijk, omdat zowel hij als Salomé voor die tijd een ongebruikelijke openhartigheid in hun schilderwerken toonden.

 
Foto: Marten de Leeuw

De schilder Rainer Fetting (1949), een succesvolle mediakunstenaar, weet met het lange doek 'Grote douche' (1981) een dramatisch tafereel op te roepen waarin mensen in schijnbare vrijheid toch tot elkaar veroordeeld zijn. In gele, groene, rode en zwarte kleuren zijn de figuren 'vastgezet' binnen dominante erotische kleuren. Witte vlakken geven in de verte wat licht en ruimte. Het 'Metroschilderij' (1978) van Bernd Zimmer (1944) doet denken aan het abstracte expressionisme. Met grote zwarte vegen is de voortsnellende beweging van de trein vastgelegd. Een raam is nog net zichtbaar. G.L. Gabriel (1958) schilderde met een groot gevoel voor impressie en sfeer. De stad is haar grote inspiratiebron. De 'Millionenbrücke' uit 1988, geschilderd in tinten blauw, is impressionistisch van karakter, maar gaf tegelijk een kritisch maatschappelijk commentaar op een stad die teveel geld uitgaf aan deze brug, namelijk éénmiljoen Duitse Goudmarken.

Hamburg
Ook de stad Hamburg kende een gelijkgestemde groep kunstenaars: Martin Kippenberger, Albert Oehlen, Werner Buttner, Bettina Semmer en Georg Herold. Zij leidden eveneens een flamboyante en radicale levensstijl. Martin Kippenberg (1953-1997) was een getalenteerde, luidruchtige en provocerende persoonlijkheid en liet in zijn werk een politiek kritische toon doorklinken. In het grote schilderdoek 'Zwei politarische Erfinderinnen auf dem Weg zu Erfinderkongress' (1984), wordt met een beheerste figuratieve schilderstijl een kritische reactie op het constructivisme en suprematisme van de Russische avant-garde gegeven. Kippenberger vergaarde later veel internationale bekendheid met zijn schilderijen. Werner Büttner (1954) portretteert met 'Bitte um 20 Uhr wecken' de eenzaamheid en pessimisme van een zwarte figuur, die diep gebogen over een cafétafel zit, met voor zich nog een glas bier. Het 'Grüssendes Geweih' (1982) van Georg Herold (1941) lijkt een bittere reactie op het bestaan van de jacht te zijn. Een beeldend sterk weergegeven geweivorm in grijstonen trekt mijn aandacht op deze tentoonstelling. De scheefstand van de kaak en de driedimensionale vorm van het kopskelet geeft een ruimtelijke en bittere visie op het jagen van dieren.

Vrouwelijke kunstenaars
Ook in de jaren tachtig van de twintigste eeuw vormden vrouwelijke kunstenaars een grote minderheid in de kunstwereld. Een op de vijf kunstenaars was een vrouw. Toch was binnen de nieuwe Duitse schilderkunst een sterke en actieve groep vrouwelijke schilders aanwezig: Elvira Bach, Christina Näher, Bettina Semmer, G.L. Gabriel en Ina Bahrfuss. De schilderes Bettina Semmer (1955) gaf met het dubbelportret 'Koe' (1983) op krachtige wijze een reactie op haar positie binnen de kunstenaarswereld. Op subtiele wijze schilderde zij op twee doeken, direct naast elkaar geplaatst, vrouwenlichamen met het hoofd van een koe. Beide portretten zijn in bruine toets geschilderd en werken visueel verleidelijk, maar zijn tegelijk kwetsbaar. De ogen kijken onzeker en uitnodigend. Witte horens omringen als een hoofdsieraad de hoofden van de koe.

Semmers schilderij 'Olympia' (1985, Deutsche Katastrofen Serie) is echter geheel anders van karakter en toont een donker landschap waarin een geabstraheerde skeletvorm te zien is, die toch ongrijpbaar blijft

in zijn figuratie. In dit schilderij lijkt Christina Semmer op zoek te zijn naar een nieuwe definiëring van vrouwelijke identiteit. Christina Näher (1947) schilderde een aangrijpend tafereel met een donkerzwarte vrouw, waarvan het gezicht een dierlijke uitstraling heeft. Het schilderij lijkt tevens een maatschappelijk commentaar te zijn op de bestaande man-vrouwrelaties.

In de schilderwerken van Elvira Bach (1951) valt een navrante heftige kleurstelling op. Met scherp contrasterende kleuren ís 'Sophisticated lady' (1981) in een uitdagende en dominante positie geplaatst.

Foto: Marten de Leeuw

De 'Nieuwe Wilden' is een belangwekkende expositie. Op een uitgebreide en verzorgde wijze heeft het Groninger Museum de Nieuwe Schilderkunst museaal veel ruimte gegeven. Dat moet een lastige opgave geweest zijn, want ik zag niet eerder zoveel geschilderd avontuur bij elkaar, waarin maatschappelijk protest, radicaliteit, experiment en schilderkunstige vernieuwing allemaal aanwezig was. De Nieuwe Wilden was voor mij een parade van pure nieuwe schilderkunst. De tentoonstelling in het Groninger Museum laat een mooie balans zien tussen Duitse Freiheit en Groningse museale Ordnung. Goede muurteksten en informatie bij de kunstwerken zorgen voor een prima kunsthistorische begeleiding. Deze tentoonstelling is voor iedereen een aanrader!

Nieuwe Wilden, Duits neo - expressionisme uit de jaren '80, t/m 23 oktober 2016, Groninger Museum, Museumeiland 1, Groningen. Website: www.groningermuseum.nl.

Wim Adema is beeldend kunstenaar en fotograaf en publiceert regelmatig artikelen over beeldende kunst in diverse media. Klik hier om zijn website te bekijken.

Terug naar boven | Print dit artikel!

Verder in dit nummer:
Actueel

Sonsbeek '16: transACTION,
door Peter van Dijk

The Floating Piers
Christo and Jeanne-Claude,
door Joke M. Nieuwenhuis Schrama

Haiku 1 van Ria Giskes

Banksy (ten onrechte) opgesloten in Amsterdam, door Yves JORIS

Rein Draijer: Bruggenbouwer tussen realisme en abstractie, door Margaretha Coornstra

Haiku 2 van Ria Giskes

Beelden van Giuseppe Penone in en rond
het Rijksmuseum,

door Wim Adema

Ode aan Morton Feldman
Schilderijen van Ton van Os,
door Joke M. Nieuwenhuis Schrama

Kunstflitsen,
kunsttips voor lezers

 
Achtergrond

Glas, een laatbloeier
in de kunsten,

door Han de Kluijver

Tine Baanders,
Grafisch vormgeefster
uit de Amsterdamse School,

door Wim Adema

De Gildenramen,
door Rob den Boer

 

Agenda
actuele exposities

Uitgelicht
opmerkelijke
kunstberichten

Archief
vorige nummers

Colofon
over Het Beeldende Kunstjournaal

 

Nieuwsbrief
Verschijnt als er een nieuw nummer uit is.
Aanmelden kan door
een e-mail te sturen.

Facebook
Bezoek Het Beeldende Kunstjournaal op Facebook! Wordt fan!

Oproep
Vrijwiligers gezocht!