September - november 2018, 13e jg. nr.4. Eindredactie: Rob den Boer. E-mail: redactie.bkj@gmail.com.
 

FRAME
20 years: Framing the future

In deze jubileumuitgave van FRAME, een internationaal magazine voor interieurontwerp, werd op een originele en interessante wijze de twintigjarige ontwikkeling (1997-2017) van het interieurontwerp belicht. Door fraaie fotografie en boeiende interviews met ontwerpers ontstond een uitstekend beeld van het verleden, heden en de toekomst van het interieurontwerp.

Door Wim Adema

Hoofdredacteur Robert Thiemann beschreef de hoofdlijnen van het magazine met de volgende woorden: "In 1997 verscheen de eerste editie van FRAME. Twintig jaar later is het duidelijk dat design een enorme ontwikkeling heeft doorgemaakt."
Interieurontwerpers gebruiken nu een groot scala van methoden en technieken en werken met de meest geavanceerde technologie, materialen, licht en kleur. Ik ervaar in dit boek dat ontwerpers bij de ontwikkeling van hun producten ook rekening houden met 'experience'.
"De ontwerpen dienen ook geschikt te zijn voor een goede plaats in het interieur, ruimte geven voor een goede communicatie. In feite wil de hedendaagse ontwerper het DNA van de klant, een identiteit, in zijn ontwerpen verwerken. Het magazine FRAME heeft in de afgelopen twintig jaar geprobeerd deze ontwikkelingen en de toekomst van het interieurontwerp een platform te geven," aldus Thiemann.

In dit nummer stond het getal '20' centraal. Dit getal bepaalde het aantal geïnterviewde ontwerpers, de designs voor nieuwe ruimtes (spaces) en de toepassingen van geavanceerde technologie. Binnen dit frame van twintig ontstond een evenwichtige balans tussen beeld en tekst, in portretten, ruimten, toekomst en rapporten. Er is uitgebreid aandacht voor de twintigjarige geschiedenis van de 'stoel', de toepassing van het licht, nieuwe definities van ruimtebeleving en de toekomst van het ontwerp. Dit geeft een verrassende inkijk in het samengaan van 'radial architecture, large-scale video', 'atmospheric lighting' en 'holographic illusions' en toont tegelijk een vergezicht op nieuwe ontwikkelingen. De jubileumuitgave van FRAME uit 2017 maakt ook heel nieuwsgierig naar de toekomst van het interieurontwerp: 'New furniture captures the spirit of the age'.

FRAME nr. 116, mei/juni 2017, Special Anniversary Issue, Amsterdam. Meer informatie: www.frameweb.com.

Wim Adema is beeldend kunstenaar en fotograaf en publiceert regelmatig artikelen over beeldende kunst in diverse media. Klik hier om zijn website te bekijken.