Dec. 2018 - jan. 2019, 13e jg. nr.5. Eindredactie: Rob den Boer. E-mail: redactie.bkj@gmail.com.
 

Orion Shima
Beelden van herinneringen

Dat kunst altijd een goede ambassadeur is, laat ambassadrice Adia Sakiqi graag zien in de speciale galerieruimte van de Ambassade van de Republiek van Albanië in Den Haag. Al eerder gaf de ambassade gelegenheid voor het exposeren en presenteren van kunst en cultuur uit dit Balkanland. Inmiddels zijn er meerdere ambassades in de Residentie die van tijd tot tijd welwillend een podium bieden aan kunstenaars, musici en schrijvers uit het land dat zij hier vertegenwoordigen.

Door Joke M. Nieuwenhuis Schrama

Bij gelegenheid bezoekt de ambassadrice zelf de kunstenaars op in hun ateliers in Albanië om hun werken te bekijken. Zo bezocht Adia Sakiqi - Hare Excellentie is het juiste woord, maar dit klinkt wat afstandelijk voor iemand die juist zeer benaderbaar is - ook Orion Shima (1969) die in Tirana woont en werkt en zag daar zijn grote werken. De werken die in de ambassadegalerie worden getoond zijn niet groot. Dat heeft te maken met de ruimte zelf, die is klein maar fijn, maar ook met deze gelegenheid, om een klein overzicht van het hele oeuvre van Shima te laten zien, zowel werken op papier als op doek. Overigens heeft de kunstenaar zelf deze selectie samengesteld.

Een ronde door de expositie leert dat Shima aanvankelijk abstract werkte en zijn ontwikkeling geleidelijk tot meer figuratie heeft geleid. Blikvangers zijn vooral de series, zoals 'Boy', met beelden uit Shima's eigen jeugd, een beetje melancholisch of nostalgisch. Albanië was in zijn jeugdjaren nog een dictatuur en een geïsoleerd land, maar als kind heb je geen weet van de politieke situaties in het land waar je woont. Je neemt het leven zoals het is en je bent blij met een opgeblazen oude binnenband, waarin je heerlijk kunt dobberen op het water. De werken uit 'Boy' zijn eigenlijk tijdloos. De serie 'Deer' spreekt mij aan vanwege het verfgebruik. Het zijn dromerige taferelen geworden, het gewei van het hert op een werk hieruit lijkt 'vertakt' met de bomen en door de witte kleur is het een fantasiedier geworden. Shima's werken moeten overigens niet worden gezien als realistisch of surrealistisch. 'Hedendaagse kunst', als het een naam dient te hebben.

De kunstenaar doceert aan de Academy of Fine Arts in Tirana. Naast diverse exposities in Europa en de VS heeft Shima ook zijn werken namens Albanië mogen presenteren op de 52e en 54e Biënnale van Venetië (2007 en 2011). En nu dan zijn eerste expositie in Nederland, op een bijzondere locatie. De ambassadegalerie is vrij toegankelijk, een druk op de bel laat de geïnteresseerde bezoeker binnen om een kijkje te nemen, want er is altijd iemand aanwezig tijdens werkdagen. Catalogi over de kunstenaar zijn verkrijgbaar in de ambassade.

Orion Shima, 'Beelden van herinneringen', tot 30 januari 2019, Albanian Embassy Art Gallery, Hoge Nieuwstraat 22, Den Haag.
Websites: www.ambasadat.gov.al/activities en www.orionshima.com.