Okt. - nov. 2019, 14e jg. nr.4. Eindredactie: Rob den Boer. E-mail: redactie.bkj@gmail.com.
 

Glasinnovatie in China

In China, in de stad Hejian, vindt van 12 december 2019 t/m eind februari 2020 de 4th China Hejian Craft Glass Design Innovation Competition plaats. Hejian heeft de laatste jaren een zeer grote glasindustrie opgebouwd met circa 60.000 werknemers en richt zich sinds 2016 actief op nieuwe hoogwaardige, innovatieve en groene technische ontwikkelingen.

Door Han de Kluijver

De opzet van de competitie en de tentoonstelling is dat er een brug wordt geslagen tussen ontwerpers, onderzoekers en productiebedrijven, waardoor de industrie gestimuleerd zal worden om met nieuwe innovaties te komen.

Het evenement wordt gesponserd door de China Arts and Crafts Association, de Tsinghua University Academy of Fine Arts en de Hejian Municipal People's Government. De prijsuitreiking vindt plaats in de periode 12-16 december 2019. De volgende deelnemers: Dina Priess dos Santos (Argentinië), Natsumi Jones (Japan/UK), Ana Laura Quintana (Argentinië), George Agius (Nieuw Zeeland), Stewart Hearn (UK), Bronwen Shelwell (Taiwan), Mathilde Caylou (Frankrijk) en Han de Kluijver (Nederland) zijn uitgenodigd om bij de prijsuitreiking aanwezig te zijn.

Ana Laura Quintana (Argentine) werkt meestal met Pâte de verre (vormsmelten met een 'glaspasta'), vanwege de sculpturale mogelijkheden en de exacte kleurplaatsing. Ze exposeerde ook op de Internationale Glas Biënnale in Sofia.

George Agius (Nieuw Zeeland) combineert fotografie en droogpunt etsen met glas. Zijn werk voor Hejian is getiteld: 'Alleen als een afbeelding', gemaakt van geblazen, gezakt en met poeder bedrukt glas.

Dina Priess komt oorspronkelijk uit Duitsland, maar woonde in de VS, de UK, Frankrijk en Brazilië en leeft nu in Argentinië. Haar werk 'Breakfast at Tiffany's' is gemaakt van Pâte de verre. Ze was ook vertegenwoordigd op de 3e China Hejian Craft Glass Design Innovation Competition in Hejian.

Bronwen Shelwell (Zuid-Afrika) woont sinds 2017 in Taiwan. Shelwell is geintresseerd in het proces waardoor glas van vloeibaar naar vast verandert. In haar werk, zoals 'Profiles', wil zij de vloeiende aard van glas laten zien.

Stewart Hearn (Engeland) was ook in 2018 deelnemer aan de China Hejian Craft Glass Design Innovation Competition en heeft een zeer lange ervaring met het werken met glas, ook in restauratiewerk. Zijn inzending voor Heijian 2019 is 'Spore Series III' – (2019).

Mathilde Caylou (Frankrijk) combineert glas met andere materialen. Haar object voor Heijian verbeeldt een afdruk van grond met levende wormen.

Natsumi Jones (Japan/UK) wil in haar werk natuurlijke gebeurtenissen, zoals breekbaarheid, kortstondigheid, vloeibaarheid en reflectie laten zien. Zij combineert haar Japanse wortels met de dynamische westerse cultuur in de UK. Haar inzending voor Heijian is: 'Protect Me From What I Want', zeefdrukken op ovengevormd glas.

Han de Kluijver (NL) wil met zijn objecten een brug slaan tussen architectuur en sculptuur. Zijn objecten laten zien dat architectuur het afbakenen van ruimte is. Het object in Heijian heet 'De onderkoelde vloeistof'.

Han de Kluijver is architect bna bni bnsp.

Terug naar boven