Mrt. - mei 2020, 15e jg. nr.1. Eindredactie: Rob den Boer. E-mail: redactie.bkj@gmail.com.
 

TEFAF 2020

Er heerste al een rustige sfeer tijdens de tiendaagse TEFAF-beurs in het MECC Maastricht, die van 7-11 maart 2020 werd gehouden. De beurs voor oude en nieuwe kunst, antiquiteiten, juwelen, design en daaromtrent. De oorzaak van deze plotselinge terugval is bekend; de Covid-19 virusdreiging leidde tot 20 tot 30 procent minder bezoekers en uiteindelijk tot voortijdige sluiting.

Door Joke M. Nieuwenhuis Schrama

Evengoed zijn er objecten van eigenaar verwisseld tijdens deze wereldbekende beurs, ondanks de noodzakelijkerwijs verkorte duur. Deze 33e editie had ook weer een (bijna) adembenemende bloemenweelde meegekregen, verzorgd door bloemkunstenaars Ten Kate, met hun slogan 'Where flowers meet art'. Hier en daar waren bezoekers druk doende met het maken van selfies bij de bloemarrangementen. Dit hoort inmiddels bij de museale ervaring die deze beurs biedt. Ook waren er rondleidingen met door TEFAF geautoriseerde dames en heren (kunsthistorici).

Het moment van binnenkomen is altijd weer verwachtingsvol. Wat is er dit jaar weer te koop op deze prestigieuze markt? Steeds zijn er weer verbluffende objecten te zien en heus niet alléén in de sectie moderne kunst. Zo'n aanbod (geballoteerd) ontstaat en zeker niet uitsluitend in de miljoenen € sfeer. Er werd overigens wel het een en ander aangeboden in die prijsklasse...

Hoogtepunten waren onder meer twee werken van Vincent van Gogh (1853-1890), die inmiddels een andere eigenaar hebben gevonden. Er zijn tenslotte particulieren, instituten en/of musea die er zoveel geld voor kunnen neerleggen. Van Gogh was een zeer productief kunstenaar en hier en daar duikt nog wel eens een werk van hem op.

In dezelfde galerie die een schilderij van van Gogh aanbood (en verkocht), was ook een schilderij te vinden van René Magritte (1898-1967), een min of meer surrealistisch portret van Jackie, zijn witte keeshond, een type hond dat Magritte en zijn vrouw Georgette graag hielden: www.simondickinson.com/le-civilisateur-june-1944. Het schilderij werd aangeboden met als gimmick de voer- of drinkbak van Jackie, die eronder op de vloer stond. Het is nog te koop voor € 2.750.000 miljoen. Niet te geef dus en dan nog exclusief bijkomende kosten, waarvan het percentage mij is ontschoten.

Zoveel lofwaardige en interessante werken te bekijken, bijvoorbeeld een Trompe-l’Oeil van een collage van gegraveerde portretten van Nederlandse en Vlaamse schilders: www.stephenongpin.com/18th-century-dutch-school-n-a. Wel een kwestie van geduld om uit te zoeken wie wie is, echter de koper krijgt er mogelijk een overzicht bij, want elke portret is genummerd in bruine inkt.

Intrigerend was het haarscherpe fotowerk van Thomas Struth bij Galleri K.: inktjetprint, getiteld: 'Alice, Cern, Saint Genis-Pouilly'. Dat nodigde uit tot nader 'onderzoek': www.youtube.com/Thomas.Struth.

Dit was een microgreep uit het immense aanbod, volgend jaar maart is er weer een TEFAF.

Meer informatie: www.tefaf.com.

Bekijk hier een filmpje over TEFAF Maastricht 2020 Early Access Day: www.youtube.com/TEFAF.

Terug naar boven