|
Nov.
- dec. 2020, 15e jg. nr.3. Eindredactie: Rob den Boer. E-mail:
redactie.bkj@gmail.com. |
|||||
VOORKANT | ACTUEEL | AGENDA | UITGELICHT | ARCHIEF | COLOFON |
voorpagina artikel |
recensies van tentoonstellingen | actuele
exposities Nederland België |
opmerkelijke kunstberichten |
artikelen
uit vorige nummers |
over Het Beeldende Kunstjournaal |
Uitgelicht Kröller-Müller Museum, Otterloo: Sigmar Polke, twee fotoseries
Ook in zijn fotografie, waarop hij zich met name in de jaren zeventig concentreert, experimenteert hij met chemische processen waarvan de uitkomst telkens verschillend en onvoorspelbaar is. Polke neemt de foto's voor de serie São Paulo (1975) in een gay bar in São Paulo, waar hij terechtkomt omdat hij moet schuilen voor een onweersbui. De mannen in de bar poseren voor zijn lens. Tijdens het afdrukken van de serie experimenteert hij met het fotografisch procedé: hij mengt de chemische substanties van ontwikkelvloeistof en fixeer door elkaar en vouwt het dunne fotopapier dubbel zodat het past in de ontwikkelbak. De vloeistoffen worden hierdoor niet gelijkmatig over het papier verdeeld, met onregelmatige en vlekkerige afdrukken tot gevolg. In de serie Ohne Titel (Fliegenpilz) (1975) staat de vliegenzwam centraal, voor Polke een belangrijk motief vanwege zijn geestverruimende werking. Onderwerp van Fliegenpilz is een oud Indiaans ritueel, waarin de magische paddenstoel wordt vereerd. Voor de serie fotografeert hij afbeeldingen uit etnografische boeken en print deze op hetzelfde papier over elkaar heen. Hoewel Polke voor elke foto drie tot vijf dezelfde afbeeldingen gebruikt, is door de verschillende chemische bewerkingen ieder beeld uniek. De fotoseries van Sigmar Polke in de collectie van het Kröller-Müller Museum zijn afkomstig uit de collectie Visser. Vormgever en kunstverzamelaar Martin Visser was in het bijzonder geïnteresseerd in Polkes fotografische werk omdat dit volgens hem het dichtst bij kunstenaar zelf stond. Sigmar Polke, twee fotoseries, t/m 28 maart 2021, Kröller-Müller Museum, Houtkampweg 6, Otterlo. Website: www.krollermuller.nl.
Museum Beelden aan Zee, Scheveningen: Carel Blotkamp
Hij plakt ze vaak over een bestaande afbeelding zoals een ansichtkaart, poster of tentoonstellingsaffiche waarvan hij de voorstelling heel precies volgt of waarin hij slechts enkele accenten aanbrengt. Zo ontstaat een stralende en flonkerende 'Las Vegas' versie van het nog steeds herkenbare origineel. Naast zijn paillettewerken zijn ook enkele sculpturen van Blotkamps hand te zien. Blotkamp zet de kleine plastic lovertjes in om kunstwerken van door hem bewonderde kunstenaars zoals Mondriaan, Barnett Newman, Dan Flavin en Giacometti van visueel commentaar te voorzien. Hij stelt daarbij onder meer status en reputatie van zowel de kunstenaar als het kunstwerk ter discussie, daarbij gebruikmakend van zijn uitgebreide kennis van de kunstgeschiedenis. Blotkamp legt met pailletten het accent ergens anders in de voorstelling, hij kan het daarmee ontheiligen, maakt het kitscherig, in tegenstelling tot het verheven beeld dat vaak bij wereldberoemde kunstwerken bestaat. Met dezelfde techniek maakt hij ook tekstwerken, al dan niet gebaseerd op uitspraken van kunstenaars, die hij uitlicht of juist laat opgaan in de achtergrond zodat een abstract patroon ontstaat. Carel Blotkamp is vooral bekend als kunstcriticus en emeritus hoogleraar moderne kunst aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, maar hij is sinds de jaren zestig ook actief als beeldend kunstenaar. Hij is nog altijd bijzonder actief: behalve met het maken van eigen werk, het schrijven van boeken en artikelen houdt hij zich ook bezig met het inrichten van tentoonstellingen. Zo cureerde hij vorig jaar nog in museum Beelden aan Zee de overzichtstentoonstelling Carel Visser: Genesis. Carel Blotkamp, Over Sculptuur - On Sculpture, 28 november 2020 t/m 28 februari 2021, Museum Beelden aan Zee, Harteveltstraat 1, Den Haag. Website: www.beeldenaanzee.nl.
GEM, museum voor actuele kunst, Den Haag: Nederland, Lisa Brice
De fascinatie van Brice voor deze kleur begon met een poging om het blauwe licht van neonreclames te vangen, wat leidde tot experimenten om de overgang van dag naar nacht ('blue hour') vast te leggen in verf. Inmiddels heeft de kleur voor Brice veel meer betekenissen gekregen, zoals de associatie met de Trinidadiaanse 'Blue Devil', een lokaal personage, dat bij dageraad de start van het carnaval inluidt. Voortkomend uit Brice' interesse in de manier waarop vrouwelijke kunstenaars zichzelf representeren, is het zelfportret een belangrijk thema in de tentoonstelling. In een nieuw werk duikt onder meer de gedaante op van de Nederlandse kunstenaar Charley Toorop (1891-1955). Brice raakte geïntrigeerd door Toorops Zelfportret met palet (1932-1933) uit de collectie van Kunstmuseum Den Haag en deed onderzoek naar haar werk en leven. Brice baseerde haar beeltenis van Toorop op een bekende foto van een schilderende Yayoi Kusama (1929), die evenzeer op eigenzinnige wijze haar positie in een door mannen gedomineerde kunstwereld heeft bekrachtigd. Bij de tentoonstelling verschijnt in december 2020 een Engelstalige publicatie, Smoke and Mirrors, te koop in de museumwinkel van GEM. Lisa Brice, 21 november 2020 t/m 5 april 2021, GEM, museum voor actuele kunst, Stadhouderslaan 43, Den Haag. Website: www.gem-online.nl.
Museum Kranenburgh: Kunstenaars van Die Brücke
Het Lehmbruck-Museum is enthousiast over de mogelijkheid zijn collectie onder de aandacht te brengen van het Nederlandse publiek. Karl Schmidt-Rottluff, Ernst Ludwig Kirchner en Erich Heckel kenden elkaar van de architectuuropleiding in Dresden en besloten dat ze voortaan als kunstenaars wilden leven. Samen met Fritz Bleyl richtten ze Die Brücke op; Otto Mueller, Emil Nolde, Max Pechstein en anderen sloten zich later aan. Centrale figuur in de groep was Kirchner, die in 1906 het Brücke-manifest vastlegde in een houtsnede. Het manifest riep jongeren op het heft in eigen handen te nemen, want de grootschalige verstedelijking dreigde de mens van zichzelf te vervreemden. Ze moesten - wars van schone schijn - op zoek naar een diepere kern van waarheid, naar échte betrokkenheid en menselijke warmte. In de zomertijd verruilden de kunstenaars van Die Brücke de stad voor de kust en het platteland. Dat zie je terug in hun werk: ze schilderden graag de onbedorven natuur en het buitenleven, naast talloze vrouwenportretten en naakten waarvoor hun vriendinnen ongedwongen model stonden. Hiermee vertegenwoordigt Die Brücke de zinnelijke kant van het expressionisme. Kunstenaars van Die Brücke, 15 december 2020 t/m 13 juni 2021, Museum Kranenburgh, Hoflaan 26, Bergen NH. Website: www.kranenburgh.nl.
Kunstvereniging Diepenheim: Sjoerd Buisman, Contrapunt
In zijn oeuvre speelt Buisman natuur en kunst, werkelijkheid en abstractie, tegen elkaar uit. Vergelijkbaar met het contrapunt in twee- of meerstemmige muzikale composities. Soms is een belangrijk principe uit de plantenwereld, zoals een spiraalvorm, bladstand, vertakking of belemmeringen van het groeiproces, de leidraad voor een compositie. Soms zijn het plantaardige materialen die aan abstracte, wetmatige en/of artistieke principes onderworpen worden. Hoe productief het hanteren en manipuleren van twee of drie principes is, blijkt in deze tentoonstelling uit drie verschillende werkfamilies die te zien zijn. In de Ouroboros sculpturen worden het begin en het einde van een winding of schakeling van takken aan elkaar verbonden. De naam verwijst naar de slang die in zijn staart bijt; symbool van oneindigheid, transformatie en verjonging. De sculpturen kunnen minimalistisch en duidelijk leesbaar zijn, maar ook maximalistisch en chaotisch uitgewerkt. Elk Fractaal werk toont een momentopname uit een proces van deling en vertakking dat oneindig door zou kunnen gaan. De Divi-divi werken gaan uit van een natuurlijk gegroeide vertakking waaraan kleine elementen worden toegevoegd die allemaal in een bepaalde richting wijzen. Kunstmatige en natuurlijke groei vormen hier elkaars contrapunt. Sjoerd Buisman, Contrapunt, 21 november 2020 t/m 21 maart 2021, Kunstvereniging Diepenheim, Grotestraat 17, Diepenheim. Website: www.kunstvereniging.nl.
Fries Museum, Leeuwarden: Haute Bordure
Met borduurwerk laat de drager zien bij een groep te horen óf zich juist te onderscheiden. Bovendien speelt fijn, wit borduurwerk een grote rol bij belangrijke levensmomenten als geboorte, doop en huwelijk. Maar bovenal vormt borduurwerk een belangrijk onderdeel van de laatste mode waar vrouwen én mannen al eeuwenlang een statement mee maken. Borduren in de mode kent een lange traditie, die ooit voorbehouden was aan de kerk en de elite. Het arbeidsintensieve vakmanschap en het gebruik van luxe materialen maakten borduurwerk een kostbaar statussymbool. Door toenemende welvaart konden ook 17de eeuwse burgers met rijkversierde accessoires pronken. Professionele borduurwerkers bogen zich over complexe stiksels en ontwikkelden een enorme variatie aan steken en technieken. Hun creaties vonden een weg in het Nederlandse modebeeld en gaven man en vrouw, jong en oud een unieke manier om zichzelf te onderscheiden. Dat is tegenwoordig niet anders. Zo is in de tentoonstelling een spectaculaire avondjurk van Claes Iversen te zien, bezaaid met plexiglas, metaal en Swarovski-kristallen, en een catsuit van Jan Taminiau, van top tot teen met pailletten bestikt. Bij de tentoonstelling organiseert het Fries Museum een uitgebreid activiteitenprogramma (zie de website van het museum). Ook verschijnt er een publicatie met bijdragen van Eveline Holsappel en Anne-Marie Segeren, onder eindredactie van Karin Gaillard en uitgegeven door Uitgeverij Waanders & de Kunst. Het boek Haute Bordure is voor € 24,95 verkrijgbaar bij de museumwinkel en in de webshop, friesmuseum.nl/webshop. Haute Bordure, 13 februari t/m 18 juli 2021, Fries Museum, Wilhelminaplein 92, Leeuwarden. Website: www.friesmuseum.nl.
Fotomuseum Den Haag: Popel Coumou, Papier en licht
Tijdens de ontwikkeling van haar nieuwe werk heeft Coumou ontdekt dat een foto als eindproduct in sommige gevallen niet meer nodig is. Ze toont een deel van haar collages als zelfstandige objecten. Hierdoor concentreert zij zich nog verder op de essentie van papier en licht en legt tegelijkertijd haar maakproces bloot. Een speciaal ontworpen lichtplan in de tentoonstellingsruimte maakt de invloed van licht op Coumous werk direct zichtbaar. Het licht is continu in beweging waardoor de werken steeds veranderen. De geduldige en geconcentreerde bezoeker wordt zo beloond met een rijke, haast meditatieve kijkervaring. Tijdens de tentoonstelling verschijnt de publicatie Popel Coumou, Paper and Light, een overzicht van haar werk tot nu toe, vormgegeven door –SYB- met tekstbijdragen van Els Barents en Willemijn van der Zwaan. Popel Coumou, Papier en licht, t/m 18 april 2021, Fotomuseum Den Haag, Stadhouderslaan 43, Den Haag. Website: www.fotomuseumdenhaag.nl.
Rijksmuseum Twenthe: Nour-Eddine Jarram, Beeldenstorm
Hij zocht naar nieuwe voorbeelden om zich tot te verhouden en vond die in de Hollandse 17de-eeuwse schilderkunst, zoals de landschappen van Jacob van Ruisdael, en in Christelijke voorstellingen van Jezus en Maria, en andere Bijbelse scenes. Uit deze schilderijen 'leende' hij motieven, zoals hij het zelf zegt. 'Om iets eigen te maken wat niet van jou is.' In Jarrams geval was dat de 'afbeelding'. In zijn tekeningen, veelal gemaakt in houtskool en pastel, vloeien Islamitische tekens samen met Hollandse landschappen, en Bijbelse figuren met surrealistische motieven. Als een etnograaf ging hij op zoek naar de betekenissen van al die beelden, maar tegelijkertijd gaf hij er een nieuwe ladingen aan. Het veroveren van de figuratie voelde lang als een gevecht, maar rond 2015 was er een omslagpunt. Het gevecht was beslecht en alle beelden die zich ergens in een hoekje van zijn geest hadden schuil gehouden vloeiden eruit. Hij begon met het maken van portretten van mensen, meestal in aquarel. Hij richtte zich op onderwerpen waarmee hij zich engageerde, zoals de vele vluchtelingen die vanuit Afrika Europa probeerden te bereiken. Op weg naar het beloofde land, op zoek naar nieuwe mogelijkheden, net als hijzelf toen hij vanuit Casablanca naar Enschede vertrok. Deze periode vormde ook het begin van zijn Moroccan youngsters, portretten van jongeren met Marokkaanse roots. Beeldenstorm roept onherroepelijk associaties op met de vernietiging van beelden, zoals dat gebeurde in de 16de eeuw tijdens de Reformatie, en zoals dat ook nu gebeurt met vermeende vaderlandse helden die van hun sokkels worden getrokken. Via beelden krijgt de geschiedenis niet alleen een gezicht, maar wordt de geschiedenis ook gemaakt. En soms dient die geschiedenis te worden herzien of aangevuld. 'Eigenlijk ben ik in mijn werk constant bezig om de geschiedenis te corrigeren', zegt Jarram. Dat doet hij niet door beelden neer te halen, maar door nieuwe monumenten te bouwen. Zoals met de pastel Le soldat inconnu (2008), waarmee hij een gezicht gaf aan de Marokkaanse mannen die tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben meegestreden voor de vrijheid. Nour-Eddine Jarram, Beeldenstorm, t/m 9 mei 2021, Rijksmuseum Twenthe, Lasondersingel 129 - 131, Enschede. Website: www.rijksmuseumtwenthe.nl.
Design Museum Den Bosch: Touching Worlds, keramiek
De presentatie Touching Worlds brengt twee werelden bij elkaar: die van de grote kunstenaars die begin twintigste eeuw actief waren in Frankrijk, en de keramisten die vanaf eind jaren vijftig aan de Amerikaanse westkust werkten. Aan de linkerkant van de kast zie je werk van Pablo Picasso, Jean Cocteau, Marc Chagall, Raoul Dufy en Lucio Fontana. Aan de rechterkant vind je Amerikaanse keramisten als Kenneth Price, Peter Voulkos, Ron Nagle, Robert Arneson en Adrian Saxe. Tezamen geven deze werken een beeld van wat artist ceramics is komen te heten: het werk van kunstenaars die keramiek inzetten als vorm van artistieke expressie, gelijk aan de verf van een schilder of de steen van een beeldhouwer. De scheidslijn tussen toegepaste kunst (waar keramiek normaal tot gerekend wordt) en beeldende kunst is in deze werken komen te vervallen. De kast waarin de werken worden getoond, is ontworpen door Peter Hopman van Bureau Lakenvelder in samenwerking met GoGo Plastics. Hij is gemaakt van 100% gerecycled plastic in combinatie met glazen platen. Het kunststof werd geselecteerd uit twee verschillende afvalstromen en door GoGo Plastics geperst tot unieke, duurzame panelen. Het is een flexibel ontwerp, geïnspireerd op de geperforeerde stalen gereedschapswand, waarmee in de komende jaren nieuwe delen van de keramiekcollectie in verschillende configuraties getoond kunnen worden. Design Museum Den Bosch verzamelt al ruim vijftig jaar keramiek. Op die manier is een keramiekcollectie opgebouwd die bestaat uit meer dan vierduizend werken. De deelcollectie kunstenaarskeramiek / artist ceramics is uniek door haar omvang en kwaliteit. De objecten zijn geregeld in tentoonstellingen over de hele wereld te zien. Het huidige gebouw, dat Design Museum Den Bosch in 2013 betrok, wordt voornamelijk gebruikt voor tijdelijke tentoonstellingen. De bijzondere collectie keramiek krijgt nu echter ook een vaste plek in het museum. Touching Worlds, keramiek, t/m 1 oktober 2021, Design Museum Den Bosch, De Mortel 4, Den Bosch. Webdesign: www.designmuseum.nl.
Cobra Museum, Amstelveen: Onder de huid – Claude Cahun
Bijzonder aan de tentoonstelling is dat er uitsluitend eigentijdse afdrukken te zien zijn. Zo maakt het Cobra Museum gebruik van de hedendaagse mogelijkheden om het bijzondere, soms ontroerende werk van Cahun dichterbij te brengen. Dit doen we door de foto's op ongebruikelijk groot formaat af te drukken waardoor het vaak theatrale en indringende karakter van het werk optimaal naar voren wordt gebracht. De ruime selectie werken uit de tijdsperiode 1914-1947 biedt de bezoeker de kans om uitgebreid kennis te maken met het onderscheidende oeuvre van een mens vol lef. Onder de huid – Claude Cahun, t/m 9 mei 2021, Cobra Museum voor Moderne Kunst, Sandbergplein 1, Amstelveen. Website: www.cobra-museum.nl.
Drents Museum, Assen: Matthias Weischer, Bühne
Zijn vroege werk bestaat uit donkere, desolate interieurs die iets grimmigs
en surreëels hebben. Later verandert Weischer zijn stijl en gaat
hij in de buitenlucht landschappen en tuinen schilderen in heldere en
fellere kleuren. In zijn huidige werk komen de twee stijlen samen. Weischer
is teruggekeerd naar de interieurs maar schildert nu losser en kleurrijker.
Hij zet zijn werk op in dikke lagen verf die bijna een architecturale
kwaliteit hebben. Mooi voorbeeld daarvan in de tentoonstelling is het
werk Bulb uit 2020, dat het museum heeft kunnen aankopen dankzij
de Stichting Vrienden van het Drents Museum. Matthias Weischer – Bühne, t/m 28 maart 2021, Drents Museum, Brink 1, Assen. Website: www.drentsmuseum.nl.
Museum Speelklok, Utrecht: tentoonstelling 'Straatbeeld'
Orgelbeelden spelen voor de orgelman al jarenlang een belangrijke rol. De straatmuziek en het straatbeeld zijn in de loop van de jaren veranderd. In de tentoonstelling is te zien hoe dat van invloed is geweest op de orgelbeelden zelf en wordt het erfgoed van honderd of meer jaren geleden verbonden met het heden. Straatbeeld toont de orgelbeelden niet op hun orgel, maar laat ze dansen op de dansvloer, paraderen op de catwalk en muziek maken in het straatbeeld. Binnen de thema's muziek, mode en mens vertellen o.a. hofdansers uit de pruikentijd, spannend geklede 'cheerleaders' en herderinnetjes elk hun eigen verhaal. Bezoekers kunnen zelf een beeldengroep samenstellen voor een orgel of kiezen welke kledingcombinatie het best bij een bepaald orgelbeeld past. Ook kan men zelf als orgelbeeld op de foto in de tentoonstelling, die van 9 oktober 2020 t/m 9 mei 2021 te zien is.
Voorgangers en naamgenoten van houtsnijkunstenaar Peter Demetz maakten
meer dan 100 jaar geleden de mooiste orgelbeelden in het Italiaanse Ortisei.
Demetz ziet zichzelf in de lijn van deze traditie, maar maakt geen orgelbeelden.
Zijn kunst wordt gevormd door levensechte, onbeschilderde en dromerige
houten beelden, die geplaatst zijn in een theatrale setting. In de tentoonstelling
Straatbeeld zijn enkele van Peters vooraanstaande kunstwerken
van dichtbij te zien en kan de bezoeker de verschillen en overeenkomsten
tussen de historische orgelbeelden en hedendaagse kunstwerken van Demetz
zelf bewonderen.
De Pont museum, Tilburg: Hans Broek, The Things I Used to Do
De wetenschap dat ooit een familielid indirect betrokken was bij de slavenhandel vormde voor hem een persoonlijke aanleiding voor deze serie. Broek baseerde zijn serie over het Nederlandse slavernijverleden op persoonlijk onderzoek ter plekke. Hij reisde onder meer naar Ghana, Senegal, Suriname en Curaçao en bezocht er locaties die in de zeventiende eeuw een belangrijke rol speelden in de trans-Atlantische slavenhandel. Op zijn grote schilderijen getuigen gouverneurshuizen, forten, kerkers en celdeuren van een pijnlijke episode uit onze geschiedenis. Hij documenteert die plekken ogenschijnlijk zonder commentaar. Tegelijkertijd speelt Broek met schilderkunstige middelen om de kijker zowel te verleiden als te verwarren. Hij grijpt terug op de expressionistische stijl uit zijn vroege werk, gebruikt formaat om de toeschouwer te confronteren en werkt veel in zwart-wit als symbolische verwijzing naar ongelijkheid. Hans Broek, The Things I Used to Do, 19 november 2020 t/m 18 april 2021, De Pont museum, Wilhelminapark 1, Tilburg. Website: www.depont.nl.
Kunstmuseum Den Haag: Joseph Sassoon Semah – Over Vriendschap…
Aan de wand hangen 86 tekeningen en objecten die aan de oude cultuur en ballingschap refereren. Deze werken zijn onderdeel van zijn onderzoeksproject On Friendship / (Collateral Damage) III – The Third GaLUT: Baghdad, Jerusalem, Amsterdam. Refererend aan zijn eigen GaLUT (Hebreeuws voor ballingschap) zijn het deze drie tolerante steden waar Sassoon Semah gastvrijheid heeft ervaren. Nu treedt hij op zijn beurt op als gastheer en vriend om zijn oorspronkelijke cultuur te delen. Bij wijze van welkom bevindt zich aan één van de ingangen van de tentoonstelling in de Projectenzaal van het Kunstmuseum de triptiek Joseph / YOSeF / Yusuf, een soort zelfportret met de naam van de kunstenaar in het Nederlands, Hebreeuws en Arabisch, vergezeld van een Grutto (de nationale vogel van Nederland), een Hop (de nationale vogel van Israël) en een Chukar Patrijs (de nationale vogel van Irak). Zesentachtig tekeningen van schedels van mensen en de fauna van Irak—86 was de leeftijd van Sassoon Semahs grootvader toen hij overleed—staan bovendien symbool voor het verloren paradijs: de rechte lijnen voor de plattegrond van de vernietigde joodse wijk, het garen voor afmeting en territorium, het naaien zelf voor textiel als drager van informatie. Een typemachine met Hebreeuwse letters refereert aan de tweede ballingschap, die van Sassoon Semahs vader, een belangrijke advocaat in Israël. Het boek in de vitrine, de Talmud Bavli Tractate Pesachiem YaKNeHa'Z, is bewerkt: de toevoegingen van Sassoon Semah aan de typografie refereren aan zijn concept van architectuur in ballingschap. De abstracte vormen verwijzen naar Mondriaan, De Stijl en andere abstracte kunst in het Westen, de derde ballingschap. Zo is Over Vriendschap… in metaforische zin een ode aan een verloren cultuur, en tegelijkertijd een uitnodiging tot dialoog over de verschillende culturen. In de museumwinkel is de nieuwe, Engelstalige publicatie Joseph Sassoon Semah: On Friendship / (Collateral Damage) III – The Third GaLUT: Baghdad, Jerusalem, Amsterdam te koop voor € 39.95. Joseph Sassoon Semah – Over Vriendschap…, t/m 19 september 2021, Kunstmuseum Den Haag, Stadhouderslaan 41, Den Haag. Website: www.kunstmuseum.nl.
De Nieuwe Kerk, Amsterdam: History & Royalty. 600 jaar geschiedenis van De Nieuwe Kerk
De tentoonstelling is een tijdreis van ruim 600 jaar. De vele monumentale onderdelen van De Nieuwe Kerk vertellen tientallen historische verhalen. Zoals het verhaal van het graf van de 'Ridder van Jeruzalem' in een van de middeleeuwse kapellen, het verhaal van de niet gebouwde toren, dat van de onbekende huisvrouw, de geschiedenissen van de engelen in De Nieuwe Kerk, of de verhalen van de admiraals van de Republiek. Of neem de koninklijke ceremonies, tot en met de inhuldiging van koning Willem-Alexander en Máxima. Er zijn verhalen over de Beeldenstorm, de grote brand en de wederopbouw in de zeventiende eeuw, en er is het literaire pantheon van De Nieuwe Kerk, met gedenkstenen voor grote schrijvers als Hella S. Haasse, P.C. Hooft, Johan Huizinga, Multatuli en Vondel. Alle interieuronderdelen doen mee: de glas-in-loodramen, de middeleeuwse fresco's, de grafmonumenten, het spectaculaire koperen koorhek, het imposante hoofdorgel. En twee normaal niet voor het publiek toegankelijke stijlkamers, die speciaal voor deze tentoonstelling worden opengesteld: de Kerkmeesterskamer en de Domineeskamer. History & Royalty. 600 jaar geschiedenis van De Nieuwe Kerk, 5 december 2020 t/m 11 april 2021, De Nieuwe Kerk, Amsterdam. Website: www.nieuwekerk.nl.
Zeeuws Museum, Middelburg: H.E.L. - Jan de Prentenknipper
Voor de provincie Zeeland geldt hij als een provinciaal icoon. Zijn werk maakt deel uit van museale collecties maar bijzonder is dat er ook nog veel prenten in particulier bezit zijn. Door deze samen te brengen wordt niet alleen de unieke artistieke kwaliteit van het werk duidelijk maar krijgen we ook inzicht in de negentiende-eeuwse belevingswereld in Zeeland. Illustrator Masha Krasnova-Shabaeva is uitgenodigd om het bewogen leven van Jan de Prentenknipper in de tentoonstelling te verbeelden. Haar stijl is een beetje surrealistisch. Geïnspireerd door kinderboeken, bouwt Krasnova-Shabaeva een droomwereld om haar karakters heen die vaak vanuit onmogelijke perspectieven worden weergegeven. Het sluit perfect aan bij het hallucinante levensverhaal van de Zeeuwse volkskunstenaar. Op geheel eigen wijze geeft Jan Huiszoon, alias Jan de Prentenknipper, de wereld om hem heen weer. Hij trekt, soms samen met zijn gezin, van plaats naar plaats op zoek naar werk. Om het magere inkomen aan te vullen verkoopt hij zelfgemaakte bijbelprentjes. Zo nu en dan vindt hij onderdak bij een boer. In ruil voor een slaapplaats maakt hij dan een prent van de boerderij en het werk op het land. Jan zwerft o.a. over de eilanden Zuid-Beveland en Walcheren, door Zeeuws-Vlaanderen en Tholen. Knippen is eigenlijk niet het juiste woord voor wat hij doet: Jan de Prentenknipper snijdt en beitelt de voorstellingen uit papier. Vervolgens plakt hij ze op een stevig stuk papier en beschildert ze met waterverf en soms ook met handgeschreven teksten. Zijn knipsels geven een bijzondere kijk op de negentiende-eeuwse Zeeuwse leefwereld. H.E.L. - Jan de Prentenknipper, t/m 20 juni 2021, Zeeuws Museum, Abdij 3-4, Middelburg. Website: www.zeeuwsmuseum.nl.
Nationaal Glasmuseum, Leerdam: Bernardine de Neeve-prijs
De geselecteerde kunstenaars zijn: Ellen Brouwers, Anne Büscher, Paul Funcken, Carl van Hees, Krista Israel, Sanja Medic, Barbara Nanning, Judith Roux, Jenny Ritzenhoff, Nataliya Vladichko en Elke Van Werde. Tijdens de tentoonstelling kiest dezelfde jury maximaal drie genomineerden om nieuw werk te maken voor de definitieve keuze. Daarvoor krijgen zij ieder een bijdrage van € 2000,-. In september 2021 presenteren de genomineerden zich met dit nieuwe werk, aangevuld met oudere werken, in Museum JAN in Amstelveen. Tijdens die tentoonstelling wijst de jury de winnaar aan van de Bernardine de Neeve-prijs 2021. De winnaar ontvangt een cheque van € 5000,-. Bernardine de Neeve-prijs, 20 november 2020 t/m 31 januari 2021, Nationaal Glasmuseum, Lingedijk 28-30, Leerdam. Website: www.nationaalglasmuseum.nl. Terug naar boven | LEES OOK DE KUNSTAGENDA |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|