Sept.-okt. 2021, 16e jg. nr.1. Eindredactie: Rob den Boer. E-mail: redactie.bkj@gmail.com.
 

View from my window

Een wereldreis maken door middel van een boek. Vierhonderd pagina's vanuit een gemakkelijke stoel. Je bekijkt de wel zeer diverse uitzichten die mensen mondiaal hebben, vanuit hun raam of vanaf hun balkon. Van New York tot Moskou via Brussel en Venetië, of van São Paolo naar Sydney, via Mumbai en Darjeeling.

Door Joke M. Nieuwenhuis Schrama

Het boek 'View from my window' van Barbara Duriau bevat tweehonderdzestig foto's, verdeeld over twaalf hoofdstukken, met thema's variërend van 'Deserted streets', 'United Colours' of 'All you need is love'. De foto's die zijn geselecteerd voor deze vier centimeter dikke hardcover, dateren vanaf eind maart tot eind april 2020 (om en nabij). 'View from my window' -VFMW- legt het ongelooflijke succes vast van de Facebookgroep met dezelfde naam. Het concept was zeer eenvoudig. Je fotografeert het uitzicht vanuit je huis, tijdens de lockdown, en deelt dat vervolgens met anderen in de groep. Dit werd al gauw een wereldwijd succes. De groep, die bij oprichting zestig leden had, bereikte in nauwelijks vier maanden tijd een aantal van meer dan twee miljoen leden. Een letterlijk en figuurlijk grensoverschrijdende fascinatie.

Airbus A320
Het VFMW-boek is in eigen beheer uitgegeven door de oprichter van de groep, Barbara Duriau (1972). Zij studeerde af in Grafische en visuele communicatie aan een van de meest prestigieuze scholen van België, La Cambre in Brussel. Ongeveer vijftien jaar werkte zij in de grafische studio van Moulinsart, waar zij onder meer verantwoordelijk is geweest voor het ontwerp van de beschildering van een Airbus A320 van Brussels Airlines, met een beeld van de alom bekende Kuifje (TinTin).

Amsterdam
In 1998, gedreven door een hang naar avontuur en nieuwsgierigheid, besloot zij een jaar rond de wereld te reizen. Zij raakte in de ban van het reizen en het leven en daarom trok zij in 2018 naar Amsterdam, de stad waar (naar verluidt) alles mogelijk is, om zich vervolgens daar te vestigen. In maart 2020 beleefde de hele wereld het begin van de eerste lockdown …

Ontstaan
In de spagaat tussen de isolatie en Duriau's eigen verlangen om erop uit te trekken, ontstond het concept. 'Wij zijn allen gedurende lange tijd in lockdown, bij ons thuis met uitzicht vanuit ons raam, gedurende lange en vele weken. Wat is het uitzicht aan de andere kant van de wereld? Wat als ik aan mensen op internet voorstel om een foto te nemen en die te delen met andere mensen in lockdown?' (Citaat uit het boek)

Voilà, VFMW was geboren, het is dan 22 maart 2020. Duriau deelde haar uitzicht vanuit het raam van haar studio in Amsterdam, gefotografeerd op 23 maart 2020 om 19.00 uur, in de Facebookgroep. Driehonderdvierenveertig mensen accepteerden haar uitnodiging en de volgende dag waren dat er al ruim zesentwintighonderd. Een week later vijftigduizend en op 15 april 2020 werd de één miljoen bereikt.

Assistentie
Het interview van Dominique Maricq met Barbara Duriau, dat werd gehouden op 29 juli 2020, vult zeven bladzijden en geeft uitgebreid weer hoe de VFMW-groep startte op 22 maart 2020 en hoe de maanden die erop volgden verliepen. Van grafisch vormgever werd Duriau leider van een Facebookgroep die in korte tijd ongekend groeide. Al na enkele dagen vroeg zij haar zuster Catherine om assistentie. Het leek al gauw een 24-uurs baan te worden. In verband met de tijdsverschillen schakelde Duriau (overzeese) vrienden in om te helpen en zo ontstond er een team van tweeëntwintig 'VFMW'-leden.

Selectie
Ik bladerde door de thema's en dit bracht me bij de vraag, hoe zij die selectie van tweehonderdzestig beelden uit zoveel posts hebben kunnen samenstellen. Dit is gedeeltelijk te verklaren door de stop die er na 29 april 2020 opgezet moest worden.
''Er ontstond een zogenaamde bug en het was verstandig om er een streep onder te zetten, al was het met pijn in het hart...'' (Citaat uit het boek)
Het verloop van de selectie was niet altijd zonder strubbelingen, en zoals op social media te verwachten is, ontstonden er situaties die ergernis of stress gaven.

Verlaten straten
De meeste foto's zijn gepost in de VS, Canada, Australië en het Verenigd Koninkrijk. Maar ook in Europa, zoals in Italië, een uitzicht op de Rialtobrug in Venetië op 19 maart 2020 om 16.00 u. Noord-Italië was toen al zwaar getroffen door corona en al eerder golden daar quarantaine-maatregelen. De immer drukbezochte brug over de Canal Grande ligt er uitgestorven bij.
''The city is empty, silent, beautiful, amazing and sad. We are all at home and we go out only for buying food, like in other towns in Italy. Birds and fishes live their freedom'' (citaat uit het boek).
Er staat niet bij iedere post een bijschrift, maar vaak is het uitzicht al genoeg.

Dierenrijk
Die bijschriften kunnen treffend en emotioneel zijn, of evengoed simpel. Dat geldt ook voor de uitzichten, die kunnen adembenemend of jaloersmakend zijn, maar ook nogal saai. Wat te denken van een eland in je besneeuwde tuin, die door een glazen deur naar binnenkijkt (Talkeetna Alaska), of een wilde geit (Uppsala Zweden). Wilde dieren die even komen controleren of het wel goed gaat met je. Maar pas op, een eland is niet ongevaarlijk, al is het natuurlijk een kerstkaart-tafereel. Natuurlijk ontbreken de diverse soorten huiskatten niet in de mondiale vensterbanken (binnen), slapend of alert kijkend.

United Colours
Je kunt een minder spectaculair uitzicht hebben, bijvoorbeeld een schutting van verticale planken, die je zelf hebt geplaatst vanwege de privacy. Een dame in Lubbock, Texas (VS), besloot de honderdzeventig planken van haar schutting in verschillende kleuren te schilderen. Nu zijn het forse 'kleurpotloden' geworden en zij vergat daarbij niet de punten goed zichtbaar te 'slijpen' voor de inbraak- remmende werking. Of zij ook de kant van de buren heeft gedaan, staat er niet bij.
"I painted my new fence to look like 170 different colored pencils. It has been my pandemic therapy."

De coverfoto van het boek is gemaakt in Utne, Noorwegen, op 27 maart 2020 om 18.00 uur. Deze toont een werkelijk jaloersmakend uitzicht, in het thema 'Feast your eyes'.
Het boek VFMW biedt beslist lees- en kijkgenoegen.

Meer informatie: viewfrommywindow.world.

Op 17 november 2021 verschijnt het tweede deel van de bestseller 'View from my window', met 370 pagina's 'verhalen uit het echte leven'. Dit boek is verkrijgbaar in de boekhandels en via de website voor 32 euro.