|
Juni
- juli 2025, 20e jg. nr.2.
Eindredactie: Rob den Boer. E-mail: redactie.bkj@gmail.com. |
|||||
VOORKANT | ACTUEEL | AGENDA | UITGELICHT | ARCHIEF | COLOFON |
voorpagina artikel |
recensies van tentoonstellingen | actuele
exposities Nederland België |
opmerkelijke kunstberichten |
artikelen
uit vorige nummers |
over Het Beeldende Kunstjournaal |
Uitgelicht Kunsthal, Rotterdam: Stephan Balkenhol, Something is Happening
Vanaf de jaren tachtig koos Balkenhol ervoor figuratief te werken. Een tegenbeweging in een tijd waarin abstractie, minimalisme en conceptuele kunst domineren. Deze keuze markeert het begin van zijn succes en onderscheidt hem van zijn tijdgenoten. Beroemd zijn Balkenhols beelden van mannen, gekleed in donkere broek en licht overhemd, die in hun onuitgesproken, rustige houding een universeel menselijk verhaal vertellen. In zijn Zodiac-serie speelt Balkenhol met de eeuwenoude symboliek van de dierenriem. Hij vertaalde de twaalf sterrenbeelden naar eigentijdse vormen. Deze reliëfs worden in de Kunsthal voor het eerst samen getoond. Ook het werk Mickey Mouse (2022) is te zien: een opvallend reliëf van een mannengezicht met Mickey Mouse-oren, waarin Balkenhol zijn vroege fascinatie voor popart verwerkt. De ogenschijnlijke vrolijkheid van het beeld contrasteert scherp met de melancholie van het menselijke gezicht. Balkenhol ontwikkelde door de jaren heen een stijl die wordt gekenmerkt door eenvoud en ambacht. Al zijn werk vervaardigt hij met de hand, zonder de hulp van computergestuurde machines. Hij begint met een kettingzaag voor het grove werk en werkt vervolgens met hamer, beitel en guts om elk beeld tot in het kleinste detail te verfijnen. Typerend is dat de sporen van het snijproces zichtbaar blijven. Balkenhol snijdt zowel de figuren als hun sokkels uit één enkel blok hout, vaak afkomstig van populier, wawa of ceder. Hout is, volgens Balkenhol, het juiste materiaal voor het tempo van denken en werken: waar steen 'te traag' is en gips en klei 'te snel', is hout zowel weerbarstig als levendig, en biedt het ruimte voor ontdekking tijdens het uithakken. Stephan Balkenhol, Something is Happening, t/m 14 september 2025, Kunsthal Rotterdam, Museumpark, Westzeedijk 341, Rotterdam, info 010-4400301, www.kunsthal.nl, openingstijden: dinsdag t/m zondag 10.00 - 17.00 uur.
Verwey Museum Haarlem: 125 jaar Kees Verwey – Streken van een meester
Een selectie schilderijen waarin Verwey zijn atelier vastlegde, wordt getoond naast unieke foto's van dit atelier, gemaakt in 1976 door fotograaf Nico Koster. Deze foto's en atelierstukken worden aangevuld met portretten van hedendaagse kunstenaars zoals onder andere Marlene Dumas, Levi van Veluw en Folkert de Jong, die in hun eigen ateliers zijn vastgelegd door de Haarlemse fotograaf Hans de Bruijn voor zijn boek 90 Kunstenaarsportretten. De portretten vormen een boeiende dialoog tussen Verweys historische werkruimte en die van de huidige generatie kunstenaars, en creëren zo een gesprek tussen het verleden en het heden. Jeanne
Verwey-Tilbusscher – Meer dan muze, t/m 26 oktober 2025
Verwey en zijn inspiratie – Breitner, Israels, Sluijters,
Toorop, e.a., t/m 9 november 2025 125 jaar Kees Verwey – Streken van een meester, t/m 4 januari 2026, Verwey Museum Haarlem, Groot Heiligland 47, Haarlem. Website: www.verweymuseumhaarlem.nl.
M Leuven: solotentoonstelling Alicja Kwade
van staal, spiegels, steen, brons, aluminium en hout maakte indruk op het einde van het Arsenale. Een ander werk 'Pars pro Toto' (2017) bestond uit dertien grote sferische bollen uit steen, afkomstig uit verschillende werelddelen en was te zien buiten, aan de kade van het Arsenale. Een poëtische reflectie op materie, zwaartekracht en perspectief. In 2019 kreeg Kwade de prestigieuze opdracht voor de Roof Garden Commission van het Metropolitan Museum of Art in New York. Ze realiseerde er 'ParaPivot', een installatie met stalen structuren waarin massieve stenen in delicate balans lijken te zweven, een werk dat doet nadenken over onze plaats in het universum. Recenter was ze te zien in Museum Voorlinden (Nederland) met de solotentoonstelling 'Die Notwendigkeit der Dingen'. Voor de expo in M ontwikkelt Kwade nieuw werk, waarvoor ze samenwerkt met wetenschappers van de KU Leuven. Zo zal een van de zalen integraal in lapis lazuli-blauw geschilderd worden. In het midden komt een enorme lapis lazulisteen van bijna twee ton. Voor de petit histoire: het kostbare lapis lazuli wordt al eeuwenlang gebruikt om verf te kleuren. Eertijds had het Vaticaan er een patent op en besliste de paus wie de kleur mocht gebruiken, vandaar ook de naam 'pauselijk blauw'. In de tentoonstelling komt ook een adaptatie van haar bekende en immersieve installatie 'WeltenLinie' die ze voor het eerst presenteerde op de Biënnale van Venetië in 2017. M presenteert Alicja Kwade, 10 oktober 2025 t/m 22 februari 2026, M Leuven, L. Vanderkelenstraat 28, Leuven (België). Website: www.mleuven.be.
Nationaal Keramiekmuseum Princessehof, Leeuwarden: UNBROKEN, Bouke de Vries
De werken in de tentoonstelling zijn voor een groot deel gebaseerd op
historische objecten, maar gaan ook in op talrijke hedendaagse culturele
fenomenen en de persoonlijke leefwereld van de kunstenaar. Zo zijn er
bijvoorbeeld speelse verwijzingen naar de Nederlandse tv-serie 'Bartje'
en andere jeugdherinneringen, hommages aan de vader en de echtgenoot
van de kunstenaar, verwijzingen naar de drugscultuur en oorlog. In totaal
zijn er ongeveer 95 objecten en installaties te zien in de solotentoonstelling
UNBROKEN, waaronder elf nieuwe werken die speciaal voor deze tentoonstelling
zijn gemaakt. Naast de tentoonstelling verschijnt er ook een boek met de titel Bouke de Vries: Unbroken, onder redactie van de conservator van Keramiekmuseum Princessehof, Dr Wendy Gers. Prijs € 34,95. 176 bladzijden in kleur. Gebonden. Tweetalig (Nederlands en Engels). ISBN 9789462626287. Waanders Uitgevers. Bouke de Vries: UNBROKEN, 5 juli 2025 t/m 16 augustus 2026, Keramiekmuseum Princessehof, Grote Kerkstraat 9, Leeuwarden. Website: www.princessehof.nl.
Het Noordbrabants Museum, 's-Hertogenbosch: Om de tuin geleid
Het thema van de tentoonstelling komt duidelijk terug in de metafoor van de Tabula Cebetis: wie de 'juiste' keuzes maakt, mag naar binnen cirkelen en komt dichter bij de kern: de paradijselijke tuin. Wie verkeerd kiest... blijft Om de tuin geleid. Er zijn werken te ontdekken die niet lijken wat ze zijn. Schilders deden zich beter voor dan ze waren, of zetten kijkers opzettelijk op het verkeerde been. De Nederlandse kunstenaar Michiel van Musscher (1645-1705) bijvoorbeeld. Hij woonde in de stad, maar portretteerde zichzelf en zijn gezin tegen de achtergrond van zo'n lommerrijk landgoed als zijn opdrachtgevers bezaten. In Om de tuin geleid is ook een aantal trompe l'oeil (optische illusies) schilderijen te zien, afkomstig uit de collectie van de JK Art Foundation.
De levenslessen die voor Om de tuin geleid zijn verzameld,
spelen zich allemaal af in of bij een tuin. Ze bieden ook inzichten
op de veranderende relatie tussen de mens en de natuur. De tuin werd
in schilderijen ingezet als een decor en staat voor 'de wereld'. Tegelijk
is die tuin een stukje natuur waarin zich onze persoonlijkheid weerspiegelt.
Dat was toen zo, maar nu nog steeds. De kunstwerken laten zien dat de
ideeën over de wereld in de 16de en 17de eeuw verschuiven: van
de schepping van God naar het onderwerp van onderzoek en wetenschap.
De tentoonstelling Om de tuin geleid nodigt uit om nieuwsgierig
te blijven naar inzichten die ons kunnen helpen in de 21ste eeuw.
Teylers Museum, Haarlem: De mannen van Michelangelo
Het is voor het eerst dat er een tentoonstelling volledig gewijd wordt aan Michelangelo en het mannelijk lichaam. 22 toptekeningen uit Michelangelo's oeuvre bevinden zich – al sinds het prille begin van het museum – in de collectie van Teylers. Zij vormen de basis van De mannen van Michelangelo en worden aangevuld met veertig bijzondere bruiklenen, waaronder enkele internationaal vermaarde tekeningen. Samen met een aantal sculpturen, brieven, een boek en enkele tekeningen en prenten van vrienden, leerlingen en navolgers van Michelangelo, biedt de tentoonstelling een unieke blik op het thema. Zo is de vroegst-bekende studie van een mannelijk naakt van Michelangelo's hand te zien, die hij getekend heeft toen hij nog geen twintig jaar oud was. De tekening laat zien dat hij de generaties voor hem goed bestudeerd heeft, maar ook zijn kenmerkende losheid en originaliteit zijn al duidelijk. Een privéverzamelaar kreeg de tekening in 2022 in bezit en was bereid hem uit te lenen voor de tentoonstelling. De mannen van Michelangelo werpt nieuw licht op het denken en doen van Michelangelo, ondersteund door een boek met essays van Michelangelo-specialisten Michael Rocke, Raymond Carlson, Eric Boot, Marieke van den Doel, Jennifer Sliwka, Paul Joannides, Teylers-conservator Terry van Druten en gastconservatoren Martin Gayford en Klazina Botke. De publicatie verschijnt in het Nederlands, Engels en Duits en wordt uitgegeven door Hannibal Books. De mannen van Michelangelo, 15 oktober 2025 t/m 25 januari 2026, Teylers Museum, Spaarne 16, Haarlem. Website: https://teylersmuseum.nl.
Van Abbemuseum, Eindhoven: Homecoming
De Caribische carnavalskostuums van Rita Pieternella stralen kracht, trots en de schoonheid van de vrouw uit en zijn een eerbetoon aan afkomst en identiteit. Hemaseh Manawi Rad toont een fontein gebaseerd op de traditionele Iraanse howz. Het is een symbool van dagelijkse vernieuwing en de constante stroom van het leven. In de analoge fotoserie Fruits of Labour neemt Miranda Gashi ons mee in een eerbetoon aan haar grootvader en laat ons nadenken over de zichtbaarheid van migratie en opoffering. Sinds 2018 zet Alien Mag zich in voor meer zichtbaarheid van vrouwen met diverse achtergronden in media en kunst. Met hun online magazine, publieksprogramma's en educatieve trajecten creëren zij ruimte voor ontmoeting, reflectie en groei. In de wereld van Alien Mag ontmoeten opkomende en gevestigde kunstenaars elkaar, zowel autodidactisch en academisch geschoolden. De tentoonstelling Homecoming is samengesteld door gastcuratoren Imane El Oualkadi, Naima El Azzouzi en Aminanta Minte, de oprichters van Alien Mag. Homecoming is onderdeel van een reeks tentoonstellingen die het Van Abbemuseum samen met gemeenschappen uit Eindhoven en omgeving maakt. Homecoming, 28 juni t/m 7 december 2025, Van Abbemuseum, Stratumsedijk 2, Eindhoven. Website: https://vanabbemuseum.nl.
Kunsthal Rotterdam: Iris van Herpen, Sculpting the Senses
De tentoonstelling roept vragen op over de rol van het lichaam in de ruimte, de relatie tussen kleding en omgeving, en de toekomst van het lichaam in een snel veranderende wereld. In de tentoonstelling gaan de haute couture stukken van Van Herpen een dialoog aan met hedendaagse kunstwerken van onder anderen Collectif Mé, Philip Beesley, Wim Delvoye, Kate MccGwire, Damien Jalet, Kohei Nawa, Casey Curran, Rogan Brown, Jacques Rougerie en Tomáš Libertíny en met designobjecten van Neri Oxman, Ren Ri en Ferruccio Laviani. Iris van Herpen (1984) groeit op in Wamel. Ze ontdekt haar passie voor mode voor het eerst op de zolder van haar grootmoeder, waar ze stuit op een mini-museum van kledingstukken en kostuums die haar blik naar een ander tijdperk openden. Na haar studie aan de ArtEZ University of the Arts in Arnhem werkt ze voor Alexander McQueen in Londen en bij Claudy Jongstra in Amsterdam. In 2007 richt ze haar eigen label op en presenteert ze haar eerste collectie tijdens Amsterdam Fashion Week. In 2011, op 27-jarige leeftijd, wordt Van Herpen lid van Chambre Syndicale de La Haute Couture in Parijs. Haar creaties zijn opgenomen in de collecties van onder andere het Victoria & Albert Museum in Londen en The Metropolitan Museum of Art in New York. Iris van Herpen, Sculpting the Senses, 27 september 2025 t/m 1 maart 2026, Kunsthal Rotterdam, Museumpark, Westzeedijk 341, Rotterdam, info 010-4400301, www.kunsthal.nl, openingstijden: dinsdag t/m zondag 10.00 - 17.00 uur.
Keramiekmuseum Princessehof, Leeuwarden: Pei-Hsuan Wang - The Extent of Our Union
Deze meerkleurige glazuurtechniek is deels ontstaan door de culturele
uitwisseling via de Zijderoute. De mythische wezens en dierlijke figuren
in de tentoonstelling staan symbool voor thema's als zorg en transformatie.
Hiermee belichamen ze de verhalen van diasporische individuen en gemeenschappen
die hun plek zoeken in een voortdurend veranderende wereld. Pei-Hsuan Wang - The Extent of Our Union, t/m 26 oktober 2025, Keramiekmuseum Princessehof, Grote Kerkstraat 9, Leeuwarden. Website: www.princessehof.nl.
Museum Cobra, Amstelveen: Kishio Suga – Where Both Sides Meet
Deze tentoonstelling sluit perfect aan bij de ambitie van Museum Cobra om de blijvende relevantie van ervaringskunst onder de aandacht te brengen. De gehele bovenverdieping van het museum wordt gevuld met Suga's grootschalige installaties, of 'situaties', zoals hij ze zelf omschrijft. Als bezoeker stap je als het ware zijn verstilde wereld binnen. Iconische sleutelwerken, waaronder Standing (1969) en Units of Dependency (1974), worden gepresenteerd, aangevuld met wandwerken, foto's, notitieboeken en documentair materiaal. Persoonlijke notitieboekjes verklaren Suga's ziens- en werkwijze, waarbij ook de vrolijke en kleurrijke kant van zijn werken aan bod komt. In videobeelden van zijn live performances is bovendien zijn humor goed terug te zien. Kishio Suga – Where Both Sides Meet nodigt je uit tot een herbezinning op de rol van materialen en de onderlinge verbondenheid van alles wat bestaat. Kishio Suga studeerde aan de Tama Art University in Tokio en begon daarna met 'veldwerk': vergankelijke arrangementen van natuurlijke en door de mens gemaakte materialen op buitenlocaties rond Tokio. Deze vertaalde hij ook naar binnenruimtes. Al snel kreeg hij erkenning voor baanbrekende werken als Parallel Strata (1969) en Soft Concrete (1970). Suga maakt – als beknopte onderzoeken – ook assemblages aan de wand en werken op papier. Ook gaf hij vele performances en schreef drie romans, een filmscenario en meer dan 150 essays. Zijn werk was onder andere te zien in Centre Georges Pompidou in Parijs, het Guggenheim Museum in New York en het San Francisco Museum of Modern Art. Kishio Suga – Where Both Sides Meet, 28 juni t/m 26 oktober 2025, Museum Cobra, Sandbergplein 1, Amstelveen. Website: museumcobra.nl.
Bonnefanten, Maastricht: Carl Cheng, Nature Never Loses
Nature Never Loses focust op de innovatieve en interdisciplinaire aard van Chengs werkwijze. Zijn kunst werd lange tijd nauwelijks getoond en kreeg weinig kunsthistorische aandacht. Omdat Cheng zelf het meeste van zijn werk in bezit heeft, biedt Nature Never Loses een unieke kans om zijn verrassende en pionierende kunstenaarschap te ontdekken. De tentoonstelling bevat meer dan 60 kunstwerken die zelden getoond zijn, onder andere conceptuele openbare kunstwerken, Art Tools, Nature Machines, fotografische sculpturen en interactieve installaties gemaakt van gerecyclede materialen. De tentoonstelling bestaat uit zes thema's, die elk laten zien hoe Cheng kunst inzet om de relatie tussen mens, natuur en technologie te onderzoeken. Zo gebruikt hij fotografie niet om de werkelijkheid vast te leggen, maar als een artistiek hulpmiddel om collages en sculpturen te maken die onze manier van kijken bevragen. Zijn Art Tools – functionele apparaten ontworpen om tijdelijke en vaak vluchtige composities te maken – zitten op de grens tussen bruikbaarheid en kunstobject. Op dezelfde manier bootsen zijn Nature Machines natuurlijke systemen na, terwijl ze de verbanden tussen menselijke innovatie, ecologische transformatie en kunstmatige omgevingen onderzoeken. Later in zijn carrière richtte Cheng zich op de realisatie van kunstwerken in de openbare ruimte - zowel in opdracht als zelf geïnitieerde projecten - die hij omschrijft als studies naar 'menselijke erosie'. Onderhevig aan verval, verwaarlozing of vandalisme, dienen deze werken als metaforen voor de kwetsbaarheid van ecologische systemen onder druk van menselijk handelen. Deze zomer verschijnt de eerste omvangrijke publicatie over Carl Cheng, met daarin zijn uitgebreide oeuvre, leven en kunstpraktijk gedocumenteerd. De catalogus is ontworpen door Studio Lin en verschijnt onder redactie van Alex Klein en Jennifer Krasinski. Carl Cheng: Nature Never Loses, t/m 28 september 2025, Bonnefanten, Avenue Céramique 250, Maastricht. Website: www.bonnefanten.nl.
Jehoshua Rozenman – Out of the Box
Dezelfde vraag kun je stellen bij het werk van Rozenman, die recentelijk zijn kunstenaarspraktijk verbreedde door AI (Artificial Intelligence) te omarmen. Deze technologie ziet hij als een assistent en creatieve sparringpartner en een middel dat hem verder helpt om zijn visie te concretiseren. Met de input van Rozenman, vaak een model voor een sculptuur, genereert AI vervolgens een afbeelding. Deze past de kunstenaar net zo lang aan totdat hij tevreden is, waarmee hij dan een print maakt. De tentoonstelling Out of the Box laat dit proces én de resultaten zien. Rozenman beschouwt Out of the Box als een koffer vol onbekend materiaal die zijn kunstenaarschap voedt. In zijn kunst komen concept, fantasie en vakmanschap zo op een vloeiende manier samen. De nieuwe inspiratiebron leidt tot een verrassende mix van sculpturen, AI-prints en modellen, die verspreid door het museum te zien zijn tussen de werken van Escher. Jehoshua Rozenman – Out of the Box, 3 juli t/m 14 september 2025, Escher in Het Paleis, Lange Voorhout 74, Den Haag. Website: https://escherinhetpaleis.nl.
Museum Voorlinden, Wassenaar: Simone Post – Sweet Memories
Als peuter is het leven nog heerlijk simpel: alles kan en alles is kneedbaar. Het is een periode van onbevangen vrijheid en pure verwondering. Post maakt bij Voorlinden haar eigen herinneringen aan die leeftijd tastbaar met snoep en bouwt daarmee nauwkeurig haar stapelbed, knuffels en zelfs de kroonluchter in de woonkamer na. De zoete geuren, zachte kleuren en meegevende materialen roepen een warm gevoel van veiligheid op, een geborgen sfeer vol dromen en potentie. Met de overdaad aan snoepjes schept Post bij Voorlinden een droomwereld die zowel kinderlijke verlangens als volwassen illusies weerspiegelt. Want wat zacht en verleidelijk oogt, heeft een keerzijde. De schuimpjes, de spekjes en snoepkettingen roepen een zoet gevoel van nostalgie op en doen watertanden, maar in overvloed word je er misselijk van. Bovendien is leven in dit perfecte, zoete plaatje niet haalbaar. Met de tegenstelling tussen de aantrekkingskracht van overvloed versus de valkuil van excessen geeft Post een subtiele knipoog naar klassieke wijsheden. Simone Post – Sweet Memories, t/m 31 augustus 2025, Museum Voorlinden, Buurtweg 90, Wassenaar. Website: https://www.voorlinden.nl.
Singer Laren: Lokroep van de natuur
Met
zijn vrouw Anna Singer vestigt hij zich in Laren, waar een kunstenaarskolonie
bloeit, vergelijkbaar met Barbizon of het Noord-Hollandse Bergen. Later
zoekt hij, in navolging van de Amerikaanse landschapsfilosoof Henry
David Thoreau, de stilte en eenzaamheid op van de Noorse fjorden. Daar
ondergaat hij de schoonheid van het ongerepte en onherbergzame landschap
als een religieuze ervaring. Naast klassiekers en aanwinsten bevat de tentoonstelling ook bijzondere bruinlenen, zoals Het moeras (ca. 1885 – 1888) van Anton Mauve, afkomstig uit het Rijksmuseum. Op impressionistische wijze vertolkt de Haagse Schoolschilder de stemming van het landschap bij Laren. In 1882 ontdekt hij dit dorp, op zoek naar nog ongerepte natuur – en zelfs daar is de mens nooit ver weg, getuige de kerktoren aan de horizon. Lokroep van de natuur, t/m 7 september 2025, Singer Laren, Oude Drift 1, Laren. Website: www.singerlaren.nl.
Verzetsmuseum, Amsterdam: Josephine Baker: een leven vol verzet
Als jong meisje ontwikkelde ze een passie voor dans en theater, wat haar uiteindelijk naar Parijs bracht. Daar brak ze door als wereldster, vooral bekend om haar revolutionaire optredens, zoals de beroemde Danse Sauvage met het iconische bananenrokje. Haar succes in Frankrijk betekende een doorbraak in een tijd waarin zwarte artiesten zelden erkenning kregen. Naast haar artistieke carrière was Baker een gedreven activiste. Tijdens de Tweede Wereldoorlog sloot ze zich aan bij het Franse verzet. Ze gebruikte haar beroemdheid om geheime informatie te smokkelen en werkte als spion voor de geallieerden. Haar moed en inzet in de strijd tegen nazi-Duitsland werden later erkend met verschillende onderscheidingen. In 2021 werd zij met veel eerbetoon als eerste zwarte vrouw bijgezet in het Parijse Panthéon. Na de oorlog bleef Baker zich inzetten voor burgerrechten en gelijkheid. Ze adopteerde twaalf kinderen uit verschillende landen, haar zogenaamde 'regenbooggezin', om haar idealen van wereldvrede en gelijkheid in praktijk te brengen. Ze streed tegen racisme, zowel in de Verenigde Staten als in Europa. In 1963 liep ze met Martin Luther King mee in de March on Washington, waarbij ze ook sprak. De tentoonstelling in het Verzetsmuseum biedt een overzicht van Josephine Bakers veelzijdige leven en erfenis. Het belicht haar jeugd in Amerika, haar artistieke triomfen in Parijs, haar bijdrage aan het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog, en haar langdurige invloed als voorvechtster van gelijke rechten. Ook haar regenbooggezin en haar bijzondere band met Nederland komen aan bod. In
de tentoonstelling wordt tot slot speciale aandacht besteed aan de grote
invloed die Josephine Baker heeft gehad op latere generaties. Haar iconische
verschijning en zelfbewuste uitstraling zijn tot op de dag van vandaag
een belangrijke bron van inspiratie voor mode en popcultuur. Wereldsterren
als Beyoncé, Madonna en Diana Ross hebben zich direct door haar
laten inspireren. Jean Paul Gaultier, Prada en Dior hebben haar gedurfde
stijl weerspiegeld in hun ontwerpen. De tentoonstelling toont ook werk
van de Nederlandse danser/choreograaf Sedrig Verwoert en kunstenaar/modeontwerper
Lissa Brandon, die hun creaties hebben laten beïnvloeden door Bakers
unieke visie en erfenis.
Dordrechts Museum: Carel de Nerée. Anders dan de anderen
Een bijzonder hoogtepunt in de tentoonstelling is het portret van Luisa Casati (1881-1957), dat na uitvoerig onderzoek door Sander Bink is geïdentificeerd als het Italiaanse mode-icoon. Casati, die ook door kunstenaars als Kees van Dongen en fotograaf Man Ray werd geportretteerd, viel in het fin-de-siècle op door haar extravagante levensstijl. Ze beschouwde zichzelf als 'een levend kunstwerk' en maakte haar grote, zwarte ogen tot haar handelsmerk. De Nerée ontmoette haar in Rome, waar ze zich bevonden in dezelfde high society-kringen. De tekening is een van de bruiklenen uit de collectie van Barry Humphries (1934-2023), onder velen bekend door zijn rol als Dame Edna. Hij was een groot bewonderaar en verzamelaar van De Nerée. Naast de tekeningen van Carel de Nerée zijn er ook vier borduurwerken te zien, die de kunstenaar samen met zijn moeder, Constance van Houten (1858-1930), maakte. Constance was zelf ook kunstenaar en een actieve feministe, die betrokken was bij de Nationale Vrouwenraad. Carel tekende de ontwerpen, en Constance werkte ze uit in gedetailleerde borduurwerken op zijde. Een van de hoogtepunten is het monumentale werk De zeven prinsessen / Théorie de jeune fille, dat meer dan twee bij tweeënhalve meter groot is en in bruikleen is gegeven door het Kunstmuseum Den Haag. Dit werk wordt voor het eerst sinds de jaren dertig weer tentoongesteld. Carel de Nerée. Anders dan de anderen, t/m 21 september 2025, Dordrechts Museum, Museumstraat 40, Dordrecht. Website: www.dordrechtsmuseum.nl.
Foam, Amsterdam: Augusta Curiel - Yere Mi Sten
'Augusta Curiel -Yere Mi Sten' (vertaald uit het Sranan Tongo naar 'Hoor Mijn Stem') belicht de veelzijdige praktijk en unieke positie van Anna en Augusta Curiel in de Surinaamse samenleving tijdens de Nederlandse koloniale periode. De tentoonstelling valt samen met de viering van het 50-jarig jubileum van de Surinaamse onafhankelijkheid. Met een grote platencamera op een houten statief maakte Augusta Curiel tussen 1904 en 1937 waarschijnlijk duizenden foto's, zowel in haar studio in Paramaribo als op locatie, bijgestaan door haar zus Anna. Ze kreeg regelmatig opdrachten om het dagelijks leven in Suriname vast te leggen, van officiële evenementen tot religieuze missies en reisde door het land om plantages en expedities te fotograferen. Curiels werk wordt geroemd om haar technische expertise en sterke gevoel voor compositie. Haar foto’s werden breed versprei in kranten, tijdschriften, prentbriefkaarten, souveniralbums en familiecollecties in Suriname, het Caribisch gebied, andere Nederlandse koloniën, en in Nederland. Het succes van Augusta Curiels fotografie werd bevestigd in 1929 toen zij (als eerste Surinaamse fotograaf) het koninklijk predicaat Hofleverancier kreeg toegekend door Koningin Wilhelmina. Van de duizenden foto’s die Augusta en Anna maakten zijn er ongeveer 1.200 bewaard gebleven. Deze foto’s – die voornamelijk werden gemaakt in opdracht – droegen bij aan de beeldvorming van Suriname als een welvarende kolonie, maar laten ook sporen zien wat er doorgaans buiten beeld werd gehouden. Hoewel de nadruk lag op het creëren van een positief beeld, tonen de foto’s ook een land van schrille contrasten, gevormd door koloniaal bewind, raciale hiërarchieën en diepe economische ongelijkheden. Ondanks haar belangrijke bijdrage blijft Augusta Curiel een raadselachtige en vaak over het hoofd geziene figuur in de geschiedenis van de fotografie. De tentoonstelling 'Yere Mi Sten' toont hoe Augusta Curiel een geschiedenis van Suriname in beeld heeft gebracht voor een nationaal en internationaal publiek - een buitengewone nalatenschap. De tentoonstelling brengt een selectie van originele afdrukken, moderne reproducties, prentbriefkaarten en fotoalbums samen. Deze zijn in bruikleen van onder andere het Rijksmuseum, Wereldmuseum Amsterdam en Leiden, de Koninklijke Verzamelingen, Museon, Stadsarchief en van verschillende privécollecties. Augusta Curiel -Yere Mi Sten, t/m 6 november 2025, Foam, Keizersgracht 609, Amsterdam. Website: www.foam.org.
Museum van Bommel van Dam, Venlo: Eugène Brands en Gabriel Lester in een kosmische reis
Verwondering over de kosmos loopt als een rode draad door zijn werk. Met deze tentoonstelling presenteert museum van Bommel van Dam, in het bezit van een grote Brands-collectie, het eerste museale overzicht van diens kosmische schilderijen, assemblages en werken op papier. Hedendaags kunstenaar Gabriel Lester (1972) deelt Brands' fascinatie voor het onzichtbare en onbekende. Speciaal voor deze gelegenheid ontwierp hij een meeslepend decor waarin je het werk van Brands als nooit tevoren beleeft. Mysterious Universe - Eugène Brands / Gabriel Lester is van toen en van nu. Het is een tentoonstelling die mensen van verschillende generaties bijeenbrengt in hun spirituele zoektocht naar antwoorden op grote vraagstukken. De tentoonstelling omvat werk uit Brands' gehele carrière: precieze potloodtekeningen uit de jaren veertig, beschilderde assemblages uit de jaren vijftig en zestig en monumentale abstracte kosmische landschappen uit de jaren zeventig en tachtig. Alles bij elkaar demonstreren ze zijn levenslange fascinatie voor het oneindige universum waarvan wij mensen slechts een piepklein deeltje zijn. Enkele hoogtepunten zijn werken als Vallende maan (1951) en The painter and the stars (1959), beide onderdeel van de collectie van museum van Bommel van Dam. Gabriel Lester, internationaal bekend om zijn lichtkunst, ruimtelijke installaties, films en projecten voor de openbare ruimte, deelt Brands' nieuwsgierigheid naar de kosmos. Hij creëerde een tentoonstellingservaring waarin kosmische schilderijen, lichtprojecties en ruimtelijke ingrepen versmelten tot een zinderende reis door het universum: van het oneindige zwart van het heelal naar een visuele uitbarsting van licht. Met zijn filmische gebruik van ruimte, licht en beweging weet hij de dromerige sfeer van Brands' schilderijen als geen ander tot leven te brengen. Zo ontstaat een totaalbeleving waarin het perspectief van de bezoekers kantelt en aanleiding tot bezinning geeft. Eugène Brands en Gabriel Lester in een kosmische reis, 6 september 2025 t/m 4 januari 2026, Museum van Bommel van Dam, Keulsepoort 1, Venlo. Website: www.vanbommelvandam.nl. |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|